Toen ik afgelopen vrijdag avond vroeg in de avond, de mail las van Fiona Zwart, ben ik in gedachte even terug gegaan naar Andalusië.
Fiona heeft een marketing en communicatie bureau genaamd "Zwart werkt".
Zij beschrijft haar studietijd in Barcelona en na haar woorden "de kunst van het leven" dwaalde zoals gezegd mijn gedachten terug naar oktober 2011 waar ik in Xerez om kwart voor drie aankwam bij een temperatuur van 39 graden Celsius.
Het was om de studie te volgen voor Sherry educator, iets wat me vooraf al enorm boeide.
Waarom ik het zo enorm boeiend vond is vanwege de stellige mening van heel veel consumenten, dat Sherry een achterhaalde oude wijven drank is. Kijk dat we heel snel een mening hebben over iets, zonder vaak de context te kennen, gebeurt vrijwel dagelijks, maar geef iets een tweede kans. Die tweede kans heb ik gegrepen door een week lang met een internationaal gezelschap van vroeg in de morgen tot zeer laat in de avond achter de geheimen van Vino de Jerez aan te gaan. 
In tal van Bodega's hebben we de meest mooie proeverijen mee mogen maken van alle typen Sherry, van ongerijpte tot aan super gerijpte, door uit de rijen van het solerasysteem de verschillen te ontdekken.
Natuurlijk kan het niet altijd even spannend zijn, maar zeker de typen die echt "op dronk" waren zijn fenomenaal.
Naast al die proeverijen was de theorie ook een belangrijk onderdeel van het programma, die nauwgezet werd gegeven door Ceasar Saldana, directeur van het Consejo Regulador.
Ceasar gaf ons ook een uitleg over het boekhoudsysteem wat iedere producent moet bijhouden en hoe de controle daarop gebeurt.
Ik kan je verzekeren dat het een strenge bedoeling is.
Ja, zal je dan zeggen, hoe komen wij dan aan die mening dat Sherry een oude wijven drank is?
Nou dat is simpel te verklaren door terug te gaan naar de jaren 70 van de vorige eeuw, daar werd handel gedreven met een minimum aan controle en dan heb je soms wel eens personen die hun eigen waarheid maken door producten op de markt te zetten die zeer bedenkelijk waren.
Ja en vandaar die tweede kans geven.
In het productiegebied werd de wetgeving en export in bulk dusdanig aangescherpt en dat leidde onder andere tot een nog mooier product.
Dit met name op het gebied van de minimale leeftijd, te weten 12 & 15 jaar oude typen maar zeker ook de VOS, minimaal 20 jaar gerijpt systeem en de VORS van minimaal 30 jaar gerijpt.
Op dit moment is er zoveel aan de hand in de Bodega's van de producenten, zoals ongefilterde Fino of Manzanilla als "en rama" op de markt brengen alsmede een Vino de Jerez van één oogstjaar.
Men is nu bezig om uit te zoeken welke wijngaarden geselecteerd kunnen worden om druiven van te oogsten waarvan men een Vino de Jerez naar wijngaard van gaat maken, zoals in de Bourgogne wijn van één wijngaard gemaakt wordt.
Ik kijk ernaar uit!
Terug naar Fiona met haar uitspraak "de kunst van het leven".
Uiteraard hebben we in die week ook veel meegekregen over de manier waarop men daar het een en ander invult zoals een avond met veel Flamengo.
Het is schitterend om mee te mogen maken, maar het was voor mij toch de late avond waarop we naar de oude stad van Jerez togen om daar te genieten van allerlei tapas [de originele] met een daarbij behorende Vino de Jerez.
Uitgebreid praten met personen uit het gebied over de feesten waarbij de dames en heren in prachtige kostuums paraderen over de boulevards die Jerez rijk is.
Natuurlijk is die kunst van het leven niet te kopieëren net als Vino de Jerez niet te kopieëren is, maar we kunnen er wel van leren.
Geef jezelf een tweede kans, wil ik je graag na 6 oesters en twee glaasjes Manzanilla, meegeven.

Reactie's